Jag är en svensk filmare med grekiskt påbrå. Jag utbildade sig på den polska filmskolan i Lódz 1992-93 och gjorde ett antal kortfilmer, däribland den prisbelönade ”En stund på jorden” (1994), innan jag blev verksam som journalist och redaktör.
Efter ett antal års frånvaro från filmen färdigställde jag 2020 och 2021 två dokumentärer, ”Vi ska ha en film” och ”Fragment från en barndom”, i en trilogi om identitet och mina grekiska rötter.

ur ”Hälften hälften”, cirka 12 minuter.

Under 2023 kommer den tredje delen, ”Hälften hälften”, att bli klar. Som en naturlig förlängning av den här dokumentära resan har jag påbörjat min första spelfilm, som utspelar sig i Sverige och Grekland och som jag utvecklar tillsammans med den brittiska regissören och manusförfattaren Athena Mandis.

”Vi ska ha en film”, 16 minuter, 2020.

Som tonåring åkte jag till min pappas hemstad i norra Grekland och träffade den man jag hade mött en gång tidigare i livet. Efter några trevande år och även ett mångårigt avbrott bestämde jag mig för att närma mig pappa på riktigt. När vi möttes för sjunde gången enades vi om ett gemensamt projekt: en film om det förflutna och förlorade.

"Vi ska ha en film" fick pris som bästa korta dokumentär på Oslo Film Festival 2021.

”Fragment från en barndom”, 10 minuter, 2021.

När första världskriget bröt ut levde hundratusentals pontiska greker i det som i dag är Turkiet. Knappt tio år senare var de antingen mördade eller fördrivna.

Jordannis Baltatzis var en av dem som fördrevs. I filmen berättar han om sina upplevelser i regionen Pontos i Osmanska riket på 1910-talet.

© Mikael K Nilsson 2020-2023